Digitale literatuur, wat is dat?

Digitale literatuur in de bibliotheek

Bewegende gedichten

Tonnus Oosterhoff

‘Bewegende gedichten’ De ‘Bewegende gedichten’ (2003) van Tonnus Oosterhoff verschijnen golvend en rimpelend op het scherm. Daarna worden ze doorgestreept en weer opgepakt om vervolgens te verdwijnen. Neem de tijd om deze digitaal-poëtische ervaring op je in te laten werken.

QR Code

http://www.tonnusoosterhoff.nl/

ver+vers

Vicky Francken (tekst), Lies Van Gasse (illustratie), Jeroen Braspenning (digitale interactie), ism Tilt

Met ‘ver+vers’ maak je de mooiste beeldgedichten. Schuif zinnen en beelden bij elkaar en maak je eigen graphic poem. Bevalt het resultaat je niet? Dan ververs je en begin je gewoon opnieuw. Wel tevreden? Dan publiceer je direct je resultaat. Je kunt je graphic poem delen via TikTok, Snapchat of Instagram. Enkele tienduizenden beelddichters gingen je al voor.

QR Code

https://ververs.app

Een verre reis

Toon Tellegen (tekst), Gwen Stok (illustratie), Paul Bierhaus, (Art Director) Halfway Station (muziek)

Toon Tellegen leest zijn verhaal voor over de olifant die naar de woestijn wil. Je kunt het verhaal ook zelf voorlezen. De tekst is bovendien geschikt voor beginnende lezers. Geanimeerde illustraties, interactieve elementen en bijzondere muziek zorgen voor een speelse (voor)leeservaring. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de olifant niet voor de tekst staat. Beleef dit verhaal op een mobiele telefoon of tablet via de prentenboekapp. Koop de app of vraag wanneer er een demonstratie in de bibliotheek is.

Google playstore
QR Code
Apple App Store
QR Code

Wolk

Diverse dichters en Probiblio

Met ‘Wolk’ verandert de bibliotheek via augmented reality in een digitaal poëziemuseum. Hier zie je de gedichten om je heen zweven. De gedichten van poëzie-app ‘Wolk’ zijn geschreven door onder anderen Akwasi, Radna Fabias, Roos Rebergen, Tim den Besten, Joke van Leeuwen en Paul van Ostaijen. Schrijf met deze app ook zelf gedichten en laat ze rondzweven. Wil je anderen jouw gedicht laten zien? Deel het dan via social media. Alleen in de bibliotheek te gebruiken. Download de gratis app.

QR Code


https://www.downloadwolk.nl/
en via App Store en Google Play store

The almost gone

Joost Vandecasteele en Happy Volcano

Laat je niet misleiden door de frisse visuals! Dit is een duistere puzzelgame over dood, verlies en geestelijke gezondheid. Joost Vandecasteele, literair auteur en bekende Vlaming, schreef dit hedendaags sprookje met een soundtrack die je achtervolgt. ‘The Almost Gone’ is gemaakt door indie studio Happy Volcano in Leuven, België. Koop de game of vraag wanneer je het spel in de bibliotheek kunt spelen.

QR Code


https://www.thealmostgone.com

Ik, robot

Iscaac Asimov, Ronald Giphart & Asibot, ontwikkeld aan het Meertens Instituut.

Science fiction-auteur Isaac Asimov schreef ‘Ik, robot’ in 1950. In 2017 voegde Ronald Giphart hier het hoofdstuk ‘De robot van de machine is de mens’ aan toe. Giphart schreef het samen met het taalkundig computerprogramma Asibot – een taalrobot. De robot werd eerst ‘gevoed’ met 10.000 Nederlandstalige romans. Giphart schreef steeds enkele woorden of een zin en Asibot stelde een vervolg voor. De schrijver besliste of hij dat wilde gebruiken en bepaalde de richting van het verhaal.

De bibliotheek heeft ‘Ik, robot’ als gedrukt boek, e-book, gesproken boek en als grootletterboek.

QR Code


https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.412436876.html/ik–robot/

Het is warm in de hive mind

Maxime Garcia Diaz

Het is warm in de hive mind is het debuut van de Amsterdams poetry slammer Maxime Garcia Diaz. Het is een bundel met lange gedichten in het Nederlands, Engels en Frans, met afbeeldingen. De gedichten gaan over het internet en over wat opgroeien als meisje of jonge vrouw in deze tijd betekent. Je kunt dit boek zien als ‘internet op papier’ met flarden van nieuwsberichten, citaten, referenties, fragmenten van academische theorie, URL’s, emoji’s… Laat je meevoeren in deze stroom van taal en beeld. De bibliotheek heeft dit werk als gedrukt boek, als e-book en als luisterboek.

QR Code

https://www.bibliotheek.nl/catalogus.catalogus.html?q=het%20is%20warm%20in%20de%20hivemind

Sonnettengenerator

Emiel van Miltenburg

Gedichtengenerators maken gedichten op basis van algoritmen. Een voorbeeld van zo’n machine is ‘Willekeurig Sonnet’. Deze dichtmachine zoekt naar willekeurige regels die voldoen aan het schema van een sonnet. Hij zoekt hiervoor in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren en in Wikipedia. Dat levert random teksten op als: ‘Er kwam geen einde aan zijn woordenstroom / Vaak wordt in groepen jacht gemaakt op vis / Wat zegt u van mijn nieuwe pony, oom / O, hij benijdde Frank om dat gemis / Het literaire werk is autonoom / En ik geloof niet, dat ik mij vergis.’ Wat denk je van dit resultaat? Vreemd en nietszeggend? Betekenisvol? Poëtisch of juist niet?

QR Code

https://digitalliterature.uvt.nl/sonnet/

Twine

Interactive Fiction Technology Foundation 

Met de open source website ‘Twine’ schrijf je makkelijk op een creatieve manier. Schrijven met ‘Twine’ lijkt op een computerspel omdat je namens de hoofdpersoon keuzes maakt. Zo bepaal je als lezer zelf mee hoe het verhaal verloopt. Dit gebeurt via een keuzemenu of door het typen van zinnetjes als “KIJK ACHTER DE KAST” of “PAK DE ROESTIGE SLEUTEL OP”. Het verhaal gaat dan verder op basis van jouw beslissing. Door de inbreng van de schrijver/speler ontwikkelen verhalen zich op tientallen verschillende manieren.

 ‘Twine’ is gratis te gebruiken via:

QR Code

https://twinery.org/

By Farihah

Rachel Visscher

Een verhaal met complexe emoties maken op Instagram? Schrijver en documentairemaker Rachel Visscher deed het! ‘By Farihah’ is een Engelstalige Instagram-roman opgebouwd uit tekeningen, foto’s en filmpjes door Farihah Fazal. Zij kwam op jonge leeftijd vanuit Afghanistan in een Nederlands asielzoekerscentrum aan. Met haar vrienden droomt Farihah over de middelbare school en een toekomst als kunstenaar. Totdat de Nederlandse overheid haar een brief stuurt dat ze terug moet naar Afghanistan. Dit zorgt voor vragen als ‘wie ben ik?’ en ‘waar voel ik mij thuis?’

Lees By Farihah via Instagram.

QR Code


https://www.instagram.com/byfarihah/

Deze verzameling digitale literatuur is in 2023 samengesteld door de Bibliotheek Midden-Brabant in samenwerking met dr. Siebe Bluijs , onderzoeker van digitale literatuur bij Tilburg University. Zin gekregen in nog meer digitale literatuur? Kijk dan op digitalliterature.uvt.nl/digital-literature-database